Wednesday, September 21, 2011

Sanomalehdistä

Lueskelen sitä mukaa kuin ehdin teosta nimeltä Näkökulmia mediakasvatukseen ja pääsin viimein toiseen osaan. Tämä toinen osa alkaa artikkelilla, jossa puhutaan sanomalehtien lukemisesta ja etenkin nuorista sanomalehtien lukijoina. Siinä mainittiin, että 2 % nuorista ei lue sanomalehtiä ollenkaan ja sitten hieman pohdittiin, kuinka nämäkin saataisiin lehdistä kiinnostumaan. Minusta tämän lukeminen toi mieleen puhelinmyyjät, jotka silloin tällöin yrittävät minulle jotain lehteä tai muutamaa kaupitella, eivätkä aina meinaa uskoa, ettei minulla ole varaa sellaisiin. Kysehän ei oikeastaan ole rahasta. Minun pitäisi olla todella rikas, että viitsisin rahojani haaskata tarjottuihin lehtiin, jos silloinkaan. Hieman sama pätee sanomalehtiinkin.

Miksi nuorten, tai ylipäätään kenenkään, pitäisi lukea sanomalehtiä?

Minulle ja varmaan monille muillekin jo ala-asteella yritettiin takoa päähän sanomalehtien lukemisen tärkeyttä. En silti niitä pidä tärkeinä, enkä lue niitä kuin satunnaisesti silloin, kun sopivassa tilanteessa huomaan lähettyvillä lojuvan lehden, eikä ole todellakaan muuta tekemistä kuin sen lukeminen. Siis lähinnä odottaessani vaikkapa luennon alkua.

En vain näe sanomalehtiä kovin hyödyllisinä informaation lähteinä. Niiden sisältö on hyvin pinnallista, eikä yleensä minua kiinnostavista aiheista niissä sanota juuri mitään, tai jos sanotaan, niin todennäköisesti jotenkin virheellisesti. Osaan etsiä webistä niistä asioista paremmin tietoa, kuten myös kirjoista ja (lähinnä akateemisista) aikakauslehdistä.

Paranormaaleista ilmiöistä, tieteen ja epätieteen rajanvedoista, sekä jonkun verran tiedepolitiikastakin kerrotaan tässä lehdessä.


Sanomalehtien pinnallinen tiedotus on hyödyllistä vain nimenomaan tiedotustarkoituksessa, luulisin. Siis lähinnä jonkin paikkakunnan tapahtumien ja ehkä paikallispolitiikan keskustelunaiheiden kannalta. Artikkelissa paikallislehtien lukemista pidetäänkin tämän takia keinona kotiutua uudelle paikkakunnalle muuton jälkeen. Ehkäpä niin, mutta minulla ei olekaan koskaan ollut tarvetta kotiutua millekään paikkakunnalle (vaan paremminkin esim. yliopistoon - tietysi yliopiston lehtiä voikin pitää niiden paikallislehtinä, jolloin täytyy myöntää että olen niitä käyttänyt juuri tähän tarkoitukseen). Erityisesti maahanmuuttajille paikallislehdet ja ylipäätään uuden asuinmaan lehdet kyllä ovat varmasti todella tärkeitä apuvälineitä kulttuuriin tutustumisessa ja oman paikan etsimisessä.

Mielenkiintoista oli myös artikkelin esiin nostama huomio sanomalehtien lukemisen vaikutuksesta PISA-kokeissa menestymiseen: suomalaisten menestyminen PISA-kokeissa voi selittyä yksinkertaisesti sillä, että monet PISAn kysymykset ovat usein sanomalehtitekstityyppisiä, joiden lukemiseen suomalaisnuoret ovat tottuneet muita keskimääräisesti paremmin. Siis suomalainen koulu ei ehkä olekaan ansainnut saamaansa kiitosta. :)


No comments: